banner
   
Home Mantelbaviaan - Papio hamadryas Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
   

Mantelbavianen leven in harems bestaande uit één mannetje met 1 tot 10 vrouwtjes en hun jongen.

Mantelbavianen veroveren een harem door onvolwassen vrouwtjes die niet worden bewaakt door de haremleiders weg te lokken of te ontvoeren, of door oudere haremleiders aan te vallen en enkele of alle vrouwtjes over te nemen.

Mantelbavianen klimmen elke avond op hoge rotsen om de nacht door te brengen.

Vrouwtjes en mannetjes die niet seksueel actief zijn hebben een grijzige bruine vacht,
met een kaal, roze gezicht en achterzijde.

Volwassen, seksueel actieve mannetjes zijn daarentegen veel groter en hebben een lange, zilvergrijze vacht, die lichter is op de wangen, de staartpunt en rond het zitvlak.

De handen en voeten zijn donkerder gekleurd. Op de nek en de schouders heeft het mannetje lange manen.

Bijzonder aan de mantelbaviaan is dat verwante mannetjes (meestal broers) met hun harems naast elkaar leven en samenwerken in een zogenaamde clan.

De broers helpen elkaar om vreemde mannetjes weg te jagen. De vrouwtjes worden zo goed bewaakt, dat het zelden een ander mannetje lukt om een vrouwtje weg te kapen.
Mantelbavianen veroveren een harem door onvolwassen vrouwtjes (die niet worden bewaakt door de haremleiders en zijn broers) weg te lokken of te ontvoeren, of door oudere haremleiders aan te vallen en enkele of alle vrouwtjes over te nemen.

De clans voegen zich samen met andere clans in een band, waarin de dieren naar de voedselgronden trekken en samen slapen op een gedeelte van een rots.

Als een hogere aap nadert, dan zal een lagere aap altijd opstaan om hem zijn
plek aan te bieden.
Mantelbaviaan Dierenpark Emmen 2007
 
Noordoost Afrika
Zuidwest Arabië
1 soms 2 jongen
   
Leefomgeving Draagtijd
   
bergachtige,
droge steppes
170 - 173 dagen
   
Voedsel Leeftijd
   
grassen, bladeren, knollen, bloemen, vruchten 20 tot 30 jaar
   
Gewicht Bijzonderheden
   

mannetjes 18 kg
70-95 cm.
vrouwtjes 10 kg
50-65 cm.

De mantelbaviaan werd door de
Oude Egyptenaren als een heilig dier beschouwd.
       
In Ethopië wordt de vacht van het man-netje verwerkt in ceremoniële kleding.

Als een mantel-baviaan zijn tanden wil flossen, maakt hij soms gebruik van een haar uit zijn eigen vacht.
Mantelbaviaan Dierenpark Emmen 2007 Mantelbavianen komen voor in de steppen, halfwoestijnen, rotswanden en bergen langs de Rode Zee: ze worden aangetroffen in Somalië, Ethiopië, Eritrea, Djibouti en Soedan, en in het zuidwesten van het Arabisch Schiereiland, in Jemen en Saoedi-Arabië.

De Arabische populaties zijn mogelijk ingevoerd. In Ethiopië komen kruisingen voor tussen mantelbavianen en groene bavianen, langs de grens van hun verspreidingsgebieden.
Hoor je de mantel-bavianen een smakkend geluid maken, dan is dit geruststellend bedoeld.

Hoor je een soort geblaf dan wordt
er alarm geslagen.