banner
   
Home Chinese alligator - Alligator sinensis Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Chinese alligator Blijdorp 2007
De Chinese alligator is een ongevaarlijke dwerg onder de krokodillen.

Het is een kleiner neefje van de meer bekende Amerikaanse alligator. Een enkel exemplaar wordt langer dan 2.00 m, maar meestal wordt een lengte van ongeveer 1.50 m. bereikt, veel kleiner dan de bijna 5 meter lange Amerikaanse alligator.
Chinese alligator Blijdorp 2007 Chinese alligator Blijdorp 2007
Ze graven een stelsel van gangen en kamers waar ze alleen bij aangenaam warm weer uitkomen. De holen kunnen zeer complex zijn met zowel boven- als ondergrondse poelen.

De Chinese alligator heeft een aangepaste snuit en tanden om efficiënter schelpdieren en slakken te kunnen eten.
De Chinese alligator is in tegenstelling tot de Amerikaanse alligator zwaar bepantserd en heeft zelfs beenplaatjes op de oogleden, net zoals de brilkaaiman en Cuviers gladvoorhoofdkaaiman.

De Chinese alligator is endemisch in China en komt voor in de delta van de Jangtsekiang, die ook wel bekend staat als de Blauwe Rivier. De habitat bestaat uit langzaam stromende modderige wateren, de alligator is vrij sterk op het water aangepast en komt er niet vaak uit behalve om eieren af te zetten en af en toe te zonnen.
De Chinese alligator is langzamer dan andere soorten, maar de reflexen zijn net zo snel en hij kan beter niet benaderd worden omdat het dier vaak humeurig is. Als de bek openstaat hoeft dat niet altijd een dreighouding te betekenen; dit 'gapen' dient ter afkoeling van de kop.  
 

China

10-40 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

Yangste rivier, moerassen
meer- en rivieroevers

70 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

waterslakken en mosselen, kikkers, vissen en ratten

60 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

1.50 m.
uitzonderingen
2.00 m.

ernstig bedreigd