banner
   
Home Groenvleugel ara - Ara chloroptera Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Groenvleugel ara Dierenpark Emmen 2008 Groenvleugel ara Dierenpark Emmen 2008

In hun verspreidingsgebied komen ze voor in laag liggende vochtige bossen en tropische en subtropische regenwouden.

Maar ook in bossen op berghellingen tot een hoogte van ongeveer 1000 meter komen ze voor.

Vaak worden ze gezien in kleine groepen, meestal zijn dit ouderparen met jongen.

In de broedtijd leven ze paarsgewijs. 

Ara's kunnen uitstekend vliegen maar geven de voorkeur aan klimmen en klauteren.

In het papegaaienhuwelijk domineert het vrouwtje.
De vogels versterken hun band steeds weer door elkaar aandachtig te beknabbelen.

Het vrouwjte is iets kleiner van afmeting en bezit een kleinere snavel dan het mannetje. Het mannetje heeft een zwarte punt aan de hoornkleurige snavel.
 

Zuid-Amerika

2 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

langs bosranden en savannen

28 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, noden, zaden, bloemen en nectar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

90 cm.
2 kg.

Papegaaien
hebben een korte hals en vier tenen, waarbij twee tenen naar voren staan en twee naar achteren.
Dit maakt de vogels tot zeer behendige klimmers. Bij het klimmen wordt ook de snavel gebruikt.

In tegenstelling tot andere vogels hebben papegaaien geen vetprodu-cerende stuitklier waarmee ze hun verenkleed in conditie kunnen houden.

Kenmerkend aan papegaaiachtigen is een sterke korte kromme snavel die zeer geschikt is voor het kraken van harde zaden en noten.

De ondersnavel kan onafhankelijk van de boven-snavel worden bewogen.
Groenvleugel ara Dierenpark Emmen 2008