banner
   
Home Geelvleugel ara of Rode ara - Ara macao Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Geelvleugel ara Ouwehands 2007 Geelvleugel ara NOP 2007

De rode ara is monogaam, ze vormen paartje voor het leven.

Paartjes brengen bijna al hun tijd gezamenlijk door, behalve tijdens het broeden.

Dan houdt het vrouwtje zich voornamelijk met het broeden bezig, terwijl het mannetje voedsel verzamelt.

De nesten worden gemaakt in holle bomen. Ze broeden meestal maar één keer per twee jaar. De jongen blijven bij hun ouders tot de volgende broedperiode.

Zo af en toe kan het mannetje blozen, vooral als hij opgewonden is. De kale gezichtshuid verkleurt en hij knikt telkens met zijn kop, terwijl zijn pupillen zich vernauwen. Als het vrouwtje bloost, wat zelden gebeurt, zie je de kale gezichtshuid nauwelijks van kleur veranderen.
De bijtkracht van de snavel stelt de ara's in staat harde noten, zoals paranoten te kraken en de kernen er met hun vlezige tong uit te halen. Tijdens de grootste middaghitte zoeken ze de schaduw op, maar als de zon wat lager gaat staan, trekken ze weer op voedsel uit.

 

Zuid-Amerika

2 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

bosranden en savannen

28 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, noden, zaden, bloemen en nectar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

90 cm.
waarvan
60 cm. staart

ook bekend als
Macao of Arankanga