banner
   
Home Kapgier - Necrosyrtes monachus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Kapgier Uilenpark de Paay 2009 Kapgier Uilenpark de Paay 2009
Door zijn kleiner formaat kan hij makkelijker opstijgen dan andere soorten.
De Kapgier is een kleine gier die vlakten, beboste gebieden, kustgebieden en
savannen bewoont.
Kapgier Uilenpark de Paay 2009

De kapgier heeft net als andere gieren dons in zijn nek en op zijn kop, hierdoor lijkt het net of hij een kapje op heeft.

Doordat de kapgier alleen maar wat dons op zijn kop heeft kan hij goed in karkassen komen, zonder dat zijn verenkleed smerig wordt.

Kapgieren leven in paren en ontwikkelen een hele sterke band.

Ze slapen ook het hele jaar samen.

De kapgier is teven vaak te vinden in dorpen waar hij het vleesafval opeet.
 

Zuid-Egypte tot Oost-Afrika

1 ei

het nest wordt
gebouwd op
de rotsen

   
Leefomgeving Broedtijd
   

vlakten, beboste gebieden, kust- gebieden en savannen

7-8 weken

het jong blijft
nog 100 dagen
op het nest

   
Voedsel Leeftijd
   

aas, hagedissen, termieten, insecten en voedselresten

21 jaar

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

65-70 cm.
spanwijdte
♂ 94-97 cm.
♀ 95-99 cm.

hij kan urenlang zweven zonder te bewegen, hierbij maakt hij gebruik van luchtstromen