banner
   
Home Kea - Nestor notabilis Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Kea Uilenpark de Paay 2009 Kea Uilenpark de Paay 2009

De kea behoort tot de lori's, dat zijn papegaaien die hoofdzakelijk van nectar en stuifmeel leven.

Lori's zijn vaak felgekleurd en hebben een kwastje aan de punt van hun tong.

De kea is weliswaar op het eerste gezicht donkergroen, maar onder de vleugels is hij knaloranje, wat te zien is als hij opvliegt.

Ze nestelen meestal in een rotsspleet of in een holle boom,
vaak bij een gunstig gelegen rotspunt.

Deze nieuwsgierige vogel is een van de slimste en creatiefste papegaaien.

Toen zich in de 18e en 19e eeuw schapenboeren in de valleien gingen vestigen, ontdekten de kea's dat ze zich goed konden voeden met schapenbloed.

Steeds vaker drongen kea's 's nachts schaapstallen binnen en pikten de weerloze schapen in hun nek en rug om het bloed en het vet op te eten.

Door dit eetgedrag stierven veel schapen. Gaandeweg de 19e eeuw werd de kea als schadelijke vogel gezien en boeren begonnen de papegaaien massaal uit te roeien.

Kea's staan erom bekend dat ze op onbewaakte plekken rubberen dichtingen van auto's slopen.

 

Nieuw-Zeeland

2-4 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

berggebieden

3-4 weken

   
Voedsel Leeftijd
   

oorspronkelijk stuifmeel en nectar, tegen-woordig ook schapenbloed, schapenvet en menselijke etensresten

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

48 cm.
850 gram

De bijnaam van
de kea luidde de gevederde wolf vanwege het
grote aantal dode schapen.