banner
   
Home Afrikaanse oehoe - Bubo africanus Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Afrikaanse oehoe Uilenpark de Paay 2009 Afrikaanse oehoe Uilenpark de Paay 2009
 
Afrikaanse oehoe Uilenpark de Paay 2009 Ondanks dat het een van de kleinere soorten oehoes is, beschikt de vogel over een spanwijdte van meer dan één meter.

Het verenkleed is voornamelijk bruin-grijs en zwaar gemarkeerd met grote witte vlekken, met uitzondering van de borst en buik, die witachtig met fijn grijs-bruine blokken zijn.

De ogen zijn groot en helder geel en twee onderscheidende langwerpige pluimpjes boven op de kop.
 

Midden- en Zuid-Afrika

2-4 eieren

De oehoe bouwt zijn nest in boomholten of rotsspleten.

   
Leefomgeving Broedtijd
   

bebost heuvel- en bergachtig gebied

32-35 dagen

de ouders broeden om beurten

   
Voedsel  
   

vogeltjes, reptielen en kleine zoogdieren

Als de eieren uitgekomen zijn wisselen ze de wacht af of laten ze de jongen korte tijd alleen.

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

♂ 45 cm.
spanwijdte
120 cm.

♀ 48 cm.
spanwijdte
126 cm.

De Afrikaanse oehoe is een nachtroofvgel.

Kleiner dan de Europese oehoe.

Afrikaanse Oehoe's zijn niet te ver-mijden uit bevolkte gebieden.

Ze jagen vaak in de buurt van wegen en worden vaak getroffen door voertuigen.
Ze bewonen het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara in de buurt van dichte bossen.

Ze zijn overdag actieve jagers, in de nacht verbergt de uil zich in de bomen, berg-richels of verlaten holen.

Ze zijn gevonden in gebieden met een rotsachtigland, open bossen, en woestijnen.

Afrikaanse oehoe's kiezen een partner voor het leven.
Afrikaanse oehoe Uilenpark de Paay 2009 Ze maken hun nest op de grond.

De jonge uilen kunnen vliegen als ze ongeveer zeven weken oud zijn.

Vijf weken later verlaten de jonge uilen het nest.