banner
   
Home Goudparkiet - Guarouba guarouba Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Goudparkiet NOP 2007

De goudparkiet houdt zich voornamelijk in de hoge boomkruinen op.

Hun voedsel bestaat uit allerlei vruchten, bessen, noten en zaden.

Door de enorme snavel lijk hij meer op een ara, dan op een parkiet.

Ze leven in kleine groepen van 3 tot 30 vogels.

In de broedtijd zonderen de paren zich af.

Ze nestelen op vrij grote hoogte in holten van afgestorven bomen.

Goudparkieten staan erom bekend dat ze heel veel tijd in hun nest doorbrengen, zelfs als ze niet aan het broeden zijn. 

Ze maken hun nest in de holten van bomen.
Het vrouwtje broedt de eieren uit.

Na het uitkomen van de eieren zorgen beide ouders voor de jongen.

Het contrast tussen hun groene vleugeldek en slagpennen en de rest van hun verenkleed is even helder en levendig als de blaadjes van een anjer. En de zuiverheid van het diep goudgeel is merkwaardig.

Er bestaat geen verschil tussen het mannetje en het vrouwtje.

Soms hebben de mannen een ietswat forsere kop en snavel maar dat is nooit geen garantie.

De kop is goudgeel, rond het oog zit een kleine witte oogring.

De iris is bruin, de irisring is geeloranje.

Ze hebben een hoornkleurige snavel en de punt van de snavel is zwart.

De bovenkant van de vleugels geel, de slagpennen zijn groen. Van de keel tot de staart goudgeel. De poten zijn vleeskleurig, de nagels zijn zwart.  

 

Zuid-Amerika

2-3 eieren

   
Leefomgeving Broedtijd
   

regenwoud

23-24 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

vruchten, bessen, noten en zaden

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

34 cm.

bedreigd