banner
   
Home Laplanduil of Baarduil - Strix nebulosa Alfabetisch
Register
       
Leefgebied     Voortplanting
 
Laplanduil Dierenpark Emmen 2007 Laplanduil Dierenpark Emmen 2007
Jonge laplanduil

 

Het dichte verenkleed beschermt de uil tegen de kou en tegen insecten.
Laplanduil Dierenpark Emmen 2007

De laplanduil heeft relatief korte, ronde vleugels en een naar verhouding lange staart.
Deze combinatie maakt het mogelijk snel te manoeuvreren tussen de bomen en
garandeert een effectieve jacht.

De relatief grote vleugels in verhouding tot het kleine lijf maken een langzame vlucht mogelijk met trage, weinig diepe vleugelslagen, regelmatig onderbroken door stukken glijvlucht.

Laplanduil Dierenpark Emmen 2007 Laplanduilen hebben indrukwekkende zintuigen. Hij kan vanaf 150 m. hoogte op het gehoor een ritselende muis lokaiseren die onder een 30 cm. dik sneeuwdek zit.
Prooidieren worden met een beet in de kop gedood. Kleine zoogdieren verslinden ze in z'n geheel, een grote prooi wordt in stukken verdeeld.

De laplanduil nestelt in dichte, uitgestrekte, hoge sparren- en pijnboombossen.
Jagen doen ze op open terrein, in veen- en ontbost gebied en op open plekken.

Als er te weinig prooidieren zijn kan het gebeuren dat de uilen een jaar niet broeden.

 

Lapland,
Noord-Europa, Noord-Amerika
en Noord-Azië

3-6 eieren

het aantal eieren
is afhankelijk
van de voedsel-voorraad

   
Leefomgeving Broedtijd
   

dichte naaldbossen met open plekken om te jagen

28-30 dagen

   
Voedsel Leeftijd
   

hoofdzakelijk kleine zoogdieren, soms amfibieën
en aas

   
Lengte en gewicht Bijzonderheden
   

62-70 cm.
spanwijdte
1.40-1.50 m.
500-1000 gram

vanwege geruisloze vlucht en onheilspellende roep heeft hij de bijnaam nevelheks