banner
       
Home   Dierenparken
  Knipsels  
       
       
       
27-05-2009 Primeur voor Burgers' Zoo met geboorte adelaarsrog  
       
Bron:
Burgers' Zoo
In Burgers' Zoo in Arnhem is in de nacht van dinsdag op woensdag een adelaarsrog geboren. De geboorte in Arnhem is een Europese primeur, zo meldt de dierentuin trots.

Bij de geboorte woog de vis al 2,5 kilo en was bijna 40 centimeter breed.
De staart meet ruim 100 centimeter.

In het tropische koraalrifaquarium van acht miljoen liter zout water leeft een groep adelaarsroggen van twee mannen en vier vrouwen.

Adelaarsroggen planten zich op een bijzondere manier voort: ze zijn eilevendbarend. Dat houdt in dat de vrouwtjes na de paring een ei in hun eigen lichaam leggen. De draagtijd van de jonge adelaarsrog was ongeveer een jaar.
 
 
       
       
       
23-05-2009 Unieke Europese eland-tweeling geboren  
       
Bron:
Dierenrijk
Dierenrijk, dat dit jaar zijn vijfde verjaardag viert, heeft er dit weekend twee nieuwe en kerngezonde bewoners bij gekregen. Moeder eland Elke is bevallen van een tweeling. De geboorte van een Europese eland in Nederland is bijzonder: volgens de dierverzorgers kwam deze ondersoort de afgelopen jaren niet in een Nederlandse dierentuin ter wereld. Moeder Elke, vader Iwan en hun twee kinderen maken het erg goed en zijn nu al buiten zichtbaar voor bezoekers in Dierenrijk.

In Dierenrijk is de feestvreugde groot. Nog maar net bekomen van het vijfde verjaardagsfeestje van enkele weken geleden, werden de verzorgers in het Brabantse dierenpark afgelopen zaterdag verrast door de geboorte van niet één maar twee kleine Europese eland-jongen. Moeder Elke en haar twee jongen maken het zo goed, dat zij zich al veelvuldig showen aan bezoekers van Dierenrijk. Bezoekers mogen aankomend Pinksterweekend meedenken over namen. Naar verwachting kunnen de verzorgers voor het eind van de week waarnemen welk geslacht de twee jonge elanden hebben.

De Europese eland leeft in het het wild in het noordelijkste deel van Europa. Hij wordt tot 27 jaar oud en weegt 200 tot wel 825 kilo. De Europese elanden behoren tot de grootste elandensoort ter wereld. De geweien van mannetjeselanden kunnen tot wel twee meter breed worden, waarmee ze in de paartijd indruk proberen te maken op de vrouwtjes. Dit valt niet altijd mee, aangezien elanden niet in groepen rondtrekken.  
 
 
       
       
       
23-05-2009 20e Olifantje geboren in Dierenpark Emmen  
       
Bron:
Dierenpark Emmen
Op zaterdagochtend 23 mei heeft olifant Ma Yay Yee in de olifantenstal een olifantje ter wereld gebracht. Het is een jongetje met een opvallend rose tint. Zijn geboortegewicht wordt geschat op 70 kilo. Bezoekers kunnen het olifantje bekijken vanuit de olifantenexpositie in het Aziëhuis. Als alles goed gaat mag het baby-olifantje zondagmiddag met de hele kudde naar het buitenverblijf.  
 
       
       
       
7-05-2009 Bijzondere bevalling bruinvis Kwin  
       
  In het Dolfinarium heeft een bijzondere geboorte plaats gevonden.  
       
Bron:
Dolfinarium
Bruinvis Amber is bevallen van een kleintje. De bevalling is bijzonder omdat het de tweede bruinvis is die wereldwijd in een dierenpark geboren is. Het jonge dier heeft de naam Kwin gekregen. Moeder Amber en Kwin maken het goed. Omdat er weinig bekend is over pasgeboren bruinvissen is er een groep Deense verzorgers overgekomen om de Harderwijkse verzorgers te ondersteunen. De Denen hebben in 2007 de eerste gezonde bruinvis ter wereld gebracht in een dierenpark. Zij zijn daarbij begeleid door de Harderwijkse dierenarts Niels van Elk.

De eerste weken na de geboorte is het jong nog erg kwetsbaar. De verzorgers houden dan ook 24 uur per dag toezicht. Na de eerste nacht vertoont Kwin zeer goed gedrag. De verzorgers letten vooral op de ademhaling, het zogen bij moeder Amber en het zwemgedrag. Alle drie de factoren zijn ruimschoots in orde. Het geslacht van Kwin kan pas over enkele weken worden vastgesteld als de verzorgers het dier beter kunnen bestuderen. Het leefgebied van Amber en Kwin is zichtbaar voor publiek al worden de bezoekers wel wat meer op afstand gehouden om moeder en jong zoveel mogelijk rust te geven.

Kwin De naam Kwin is afgeleid van Kwinkwanker, de allereerste bruinvis die in het opvangcentrum SOS Dolfijn is opgevangen en later weer is uitgezet in de Noordzee. Kwinkwanker spoelde in 1981 aan voor de kust van Egmond aan Zee. Na een maand intensieve zorg is Kwinkwanker weer uitgezet in de Noordzee.

Mama Amber Amber gedraagt zich als een echte moeder. Ze houdt Kwin goed in de gaten. Amber is zelf in 2007 aangespoeld op de Maasvlakte. Hoewel haar exacte leeftijd niet is vast te stellen kunnen de verzorgers met zekerheid zeggen dat het om een volwassen dier gaat. Omdat Amber na behandeling in het opvangcentrum niet meer uit zichzelf op vis kon jagen is besloten dat zij niet meer uitgezet kan worden. Daarom is Amber vanuit het opvangcentrum overgebracht naar de Bruinvisbaai, een leefgebied waar inclusief Kwin 8 bruinvissen leven die om verschillende redenen niet meer uitgezet kunnen.

Vader Op het moment dat het jong verwekt is zwommen er 2 mannetjes bij Amber. Het is dus niet zeker wie de vader is. De trainers vermoeden dat het bruinvis Jordi is omdat hij veel interesse toonde in Amber tijdens haar vruchtbare periode. Na de bevalling kan het vaderschap definitief bepaald worden door een DNA test die wordt verricht op de nageboorte.  
 
 
       
       
       
6-05-2009 Kaaimanmoeder zorgt voor primeur  
       
  Het Ecodrome in Zwolle heeft een Nederlandse primeur.  
       
Bron:
Stentor
Het is de enige dierentuin waar breedsnuitkaaimannen in gevangenschap eieren gelegd hebben en uitbroeden.

Maurice Nieuwland van het Ecodrome: "Het is bijzonder dat juist déze soort kaaiman voor eieren zorgt. De breedsnuitkaaiman is namelijk redelijk zeldzaam in Nederland. Volgens Arks4 (ISIS), het registratiesysteem dat door de meeste dierentuinen wordt gebruikt en waarin de populatie staat geregistreerd, heeft in Nederland, naast Expeditie Ecodrome Zwolle, alleen Burgers Zoo breedsnuiten, maar die zijn nog te klein om zich voort te planten. Voor zover we weten is de soort in een Nederlandse dierentuin nog nooit tot voortplanting gebracht. Dat maakt het legsel bij Expeditie Ecodrome Zwolle tot het eerste in Nederland. In heel Europa zijn slechts vijf parken met breedsnuitkaaimannen."

Het publiek wordt op dit moment nog niet echt bij het proces betrokken om de moeder wat rust te geven, maar ook omdat pas in een later stadium is te zien of er ook bevruchte eieren bij zitten. Over 7 tot 20 dagen komt een bord bij de broedhoop te staan en nog weer later (zomervakantie), als de eieren op uitkomen staan, wordt de broedkuil afgesloten voor de jongen en komt er een vijvertje in de broedkuil waar de jonge kaaimannen zich in kunnen koelen en kunnen baden. "Krokodilachtigen worden eigenlijk altijd uit het nest genomen om in een incubator uit het ei te kruipen. Bij ons kan dat dus in het display zelf, wat betekent dat het publiek de kans krijgt om de broedzorg van de moeder te bestuderen", zegt Nieuwland.

"We hebben mogelijkheden om de dieren af te schermen om het zo veilig te maken voor mens en dier en bovendien de stress bij de dieren laag te houden. Als de jongen door hun eerste weken zijn, kunnen we proberen of ze ook de rest van het verblijf willen verkennen."  
 
 
       
       
       
23-04-2009 Bonobo aap ontsnapt  
       
  Zwangere bonobo-vrouwen jagen “Zamba” van hun eiland af  
     
Bron:
Apenheul
Donderdagochtend (23 april) rond het middaguur, stond bonobo-man "Zamba" in Apenheul ineens midden tussen de bezoekers. Op de vlucht voor drie zwangere bonobo-vrouwen uit zijn groep wist hij in wilde paniek van het grote eiland af te komen waarop de bonobo’s in Apenheul leven. Dierverzorgers en andere medewerkers ontruimden onmiddellijk het betreffende deel van het park, en de dierenarts stond klaar met het verdovingsgeweer. Eenmaal buiten het gevaar van de hem belagende vrouwen, gedroeg Zamba zich echter heel rustig. Na een kwartier was het al gelukt hem in zijn veilige binnenverblijf te lokken. Bokito-achtige situaties hebben zich niet voorgedaan.

Tijdens een van de dagelijkse voederingen kregen de vrouwen van de bonobogroep (die momenteel bijna allemaal zwanger zijn) het plotseling aan de stok met Zamba, één van de mannen. Bij bonobo’s hebben de vrouwen het in feite voor het zeggen en omdat ze samenwerken, kunnen ze individuele mannen de baas, ondanks het feit dat die sterker zijn. Vooral tijdens voederingen komen conflicten wel eens voor, maar normaal gesproken worden die "in der minne" geschikt. Letterlijk zelfs, want bonobo’s lossen dreigende agressie en conflictsituaties vaak op met sex.

Door een bijzondere samenloop van omstandigheden lukte dat in het geval van Zamba deze keer niet. Zamba is nog een jonge man (11 jaar) en is samen met zijn moeder, Hortense, pas een paar maanden in de Apenheulgroep (moeder en zoon kwamen uit de Belgische dierentuin Planckendael). Daardoor heeft Zamba nog geen sterke positie in de groep. Bovendien had hij de pech dat zijn moeder op het moment van het conflict met de vrouwen 100 meter verderop op het eiland was. Moeder-bonobo’s helpen altijd hun zonen tegen agressie van groepsgenoten, maar in dit geval kon Hortense er niet op tijd bij zijn. Omdat de andere bonobo-vrouwen allemaal zwanger zijn, waren ze extra gretig bij de voedering, en dus extra dominant. Dat leidde ertoe dat ze Zamba wild achterna gingen toen die zich niet onderdanig genoeg gedroeg. In volle vaart probeerde Zamba een veilig heenkomen te zoeken in een van de binnenverblijven, maar toen hij op het laatste moment zag dat dit (in verband met het mooie weer) gesloten was, vloog hij dwars door de gracht rond het eiland, en bereikte ter nauwer nood de overkant. Daar aangekomen was hij buiten gevaar van de dreigende zwangere vrouwen. Tegenover de verbouwereerde bezoekers gedroeg hij zich heel vredelievend. Er was geen enkel teken van agressie, en Zamba liet zich vanaf de bezoekerskant van het eiland gemakkelijk het veilige binnenverblijf in lokken.

Uiteraard gaat Apenheul er voor zorgen dat een dergelijke situatie – hoe uitzonderlijk die ook is – zich niet nog eens kan voordoen. In de komende weken blijft de bonobo-groep in tweeën gesplitst, zodat de vrouwen Zamba niet gezamenlijk te lijf kunnen gaan. Als de hele groep daarna weer bij elkaar is, zullen ook bij mooi weer tijdens de voederingen de binnenverblijven open blijven, zodat er in geval van nood voor Zamba altijd een veilige vluchtmogelijkheid is. Ook zal worden gekeken of er aanpassingen nodig zijn aan de gracht rond het eiland. Met zeven meter is die zonder meer breed genoeg, maar misschien moet er precies op de plek waar Zamba de benen nam, toch iets aan de diepte worden gedaan. 
 
 
       
       
       
  Volg de evolutie in je achtertuin  
21-04-2009     Naturalis
Tuinslak

Alle achtertuinen in Nederland vormen samen eigenlijk één megagroot laboratorium waarin je de evolutie real time kunt zien gebeuren.

Door mee te doen aan het Evolutie Megalab help je mee aan Europees onderzoek aan de evolutie van de tuinslak.

De huisjes van de tuinslak zijn verschillend van kleur.

Die kleur is belangrijk voor hun camouflage zodat ze minder snel worden opgegeten.

De kleur van het huisje bepaalt ook hoe gevoelig een slak is voor temperatuur.

Zijn de kleuren van het huisje veranderd door ons opwarmende klimaat of door milieuverandering?

Tuinslak
Tuinslakken uit eigen tuin     Tuinslakken uit eigen tuin
Tuinslak

Doe mee Wees een echte onderzoeker en doe mee aan Europees wetenschappelijk onderzoek.

Op de website www.evolutionmegalab.org kun je invullen welke kleuren van de tuinslak je hebt gezien. Je krijgt dan meteen te horen of er evolutie is opgetreden bij de tuinslak ten opzichte van oudere waarnemingen in jouw omgeving.

Hoe meer mensen in Nederland meedoen aan het Evolutie Megalab, des te beter kunnen we de resultaten van vroeger en nu met elkaar vergelijken.

Zo kunnen we straks met meer zekerheid zeggen of de tuinslak is geëvolueerd.

Tuinslak
       
Vingerslak

Vragen In de periode dat het MegaLab loopt (21 april t/m 30 september 2009) opent Naturalis een helpdesk, waar docenten en particulieren met hun vragen terecht kunnen.

De helpdesk is te bereiken via megalab@naturalis.nl of 030-2369244 (Tycho Malmberg).

Slakken
Foto links: Vingerslak
beschikbaar gesteld
door Naturalis
Foto rechts: Slakken
beschikbaar gesteld
door Naturalis
       
       
       
     
25-03-2009 onverwachte primeur: jonge Komodovaranen  
    Filmpje
Diergaarde Blijdorp is blij verrast met de geboorte van drie Komodovaraantjes. Dit is een Nederlandse primeur en bovendien zijn het (zeer waarschijnlijk) de eerste Komodovaranen in een dierentuin, die niet in de broedmachine ter wereld gekomen zijn!

Al sinds 1992 is in Blijdorp de grootste hagedis ter wereld te zien: de Komodovaraan. De Diergaarde coördineert inmiddels ook het Europese fokprogramma (EEP) voor deze bijzondere soort. Toch kwam het als een reuzenverrassing, toen de verzorgers op 10 maart twee jonge varaantjes in het Komodovaranenverblijf aantroffen! En later op de dag vonden ze daar zelfs nog een derde jonge Komodo.

In juli 2008 waren er wel wat paringen waargenomen, maar die werden niet echt serieus genomen. De dieren waren toen ongeveer drieënhalf jaar oud en aangenomen wordt dat Komodovaranen pas geslachtsrijp zijn vanaf hun vijfde levensjaar. Toch werd begin dit jaar het verblijf wel onderzocht op eventuele eieren. De verzorgers merkten namelijk op dat het vrouwtje eerst dikker en daarna weer magerder werd. Maar dat onderzoek leverde geen enkel ei op.

Inmiddels is duidelijk, dat de Komodovaranen de verzorgers om de tuin hebben geleid. Ze hebben de eieren instinctief op precies de juiste plek in de volle grond gelegd, waar die eieren zich op natuurlijke wijze konden ontwikkelen. En dit is een zeldzame gebeurtenis in de dierentuinwereld. Bovendien is het Rotterdamse varaan-vrouwtje de jongste geregistreerde moeder ooit en de jongen behoren tot de allereerste derde generatie Komodovaranen in de dierentuinwereld! De jongen zijn dus heel bijzonder en ook nog prachtig om te zien. Ze zijn te bewonderen in een tijdelijk ingericht verblijfje naast de broedruimte in de Rivièrahal. Na een maand verhuizen ze naar een groter verblijf om uit te groeien tot echte reuzenhagedissen.

Naast alle vreugde kleeft er een klein min-puntje aan deze geboorte: hun ouders zijn namelijk broer en zus.... De ouders zijn in 2004 geboren in een reptielenpark op Gran Canaria. Dat was overigens voor de allereerste keer dat er in Europa Komodovaranen uit het ei kwamen. Wel met medewerking van Diergaarde Blijdorp, dat het vrouwtje aan het park had uitgeleend.

De jonge varanen krijgen daardoor geen prominente plaats binnen het Europese fokprogramma, maar zullen wel als een soort reserve dienen. De populatie Komodovaranen in Europa is immers nog steeds klein en kwetsbaar. De grote winst voor het EEP is vooral het bewijs dat de ouderdieren vruchtbaar zijn en het Komodovaranenverblijf in Blijdorp uitstekend functioneert, want dit stel heeft zich op volkomen natuurlijke wijze voortgeplant. 
 
Bron:
Diergaarde Blijdorp
 
Jonge komodovaraan Jonge komodovaraan
   
 
     
     
25-03-2009 Jonge manenwolfjes   
      Filmpje
Bron:
Diergaarde Blijdorp
Het is alweer een paar jaar geleden dat er in Blijdorp jonge manenwolfjes te zien waren, maar nu is het dan weer zo ver: 3 puppy's spelen met elkaar dat het een lieve lust is en vader en moeder manenwolf houden de dartele drieling, een mannetje en twee vrouwtjes, goed in de gaten.

Met de drie jongen is het manenwolven-verblijf nu een bezoekers-magneet. Normaal gesproken zijn de manenwolven helemaal niet zo populair, omdat ze nogal schuw zijn en zich moeilijk laten zien. Op dit moment is daar echter niets van te merken. De jongen gaan op ontdekkingstocht en rollebollen door het verblijf, terwijl vader en moeder op hun lange poten door het pampagras lopen. Het manenwolvenverblijf (dicht bij het Oceanium) is momenteel dan ook een van de best bezochte plekken van de Diergaarde.

Het manenwolven-bestand in Europa wordt vanuit Frankfurt gestuurd. Elk jaar mogen er van de EEP-coördinator slechts in twee of drie Europese dierentuinen manenwolfjes geboren worden. Dierentuinen met de beste genetische paren genieten uiteraard de voorkeur. Blijdorp heeft het volwassen stel manenwolven dan ook met veel zorg uitgekozen: de vader werd in 2005 in Frankfurt geboren en is een afstammeling van dieren die nog uit het wild afkomstig waren. Het vrouwtje is ongeveer even oud en komt uit een dierentuin in Zuid-Frankrijk. Voor beide ouders zijn dit de eerste jongen.
 
Jonge manenwolf Jonge manenwolf
       
       
03-03-2009 Leeuw sterft aan longontsteking  
       
Bron:
Ouwehands Dierenpark
Op zaterdag 21 februari j.l. is de Afrikaanse leeuw ‘Bohali’ overleden aan een zware longontsteking. In de week daarvoor at en dronk de leeuw niet meer. Er is bloed afgenomen en daaruit kwam een ontstekingsbeeld naar voren. Hiervoor heeft hij medicatie gekregen. Toen bleek dat hij niet zichtbaar herstelde, is er besloten hem verder te onderzoeken. Tijdens de narcose werd vastgesteld dat tweederde van zijn longweefsel was aangetast. Daarom heeft Ouwehands Dierenpark uit welzijnsoverweging moeten besluiten de leeuw te laten inslapen. Het leeuwenmannetje ‘Bohali’ was 9 jaar oud en kwam in 2001 naar Ouwehands Dierenpark.  
 
       
       
01-03-2009 Olifant Annabel overleden  
  1964 - 2009  
     
Bron:
Dierenpark Emmen
Zondagmiddag is olifant Annabel – met haar 45 jaar de oudste olifant in de Emmense kudde - ten gevolge van een stoeipartij van twee jonge mannetjes in de droge gracht van het olifantenverblijf gevallen. Ze kwam daarbij op haar rug terecht. De verzorgers en andere medewerkers waren snel ter plaatse en slaagden erin Annabel in een betere houding te krijgen. Het lukte niet om haar te laten staan in de gracht. Een zware hijskraan tilde haar daarop uit de gracht op het buitenterrein van de olifanten. Daar bleef ze liggen. Ook nadat de dierenarts haar diverse infusen had toegediend, probeerde ze helaas niet om te gaan staan. Pogingen van de brandweer met speciale luchtkussens en tenslotte nogmaals met de hijskraan mochten niet baten. Annabel reageerde nergens meer op. De situatie was uitzichtloos en uiteindelijk is besloten Annabel in te laten slapen.  
   
       
       
01-03-2009 Olifant Annabel overleden  
       
Bron:
Telefraaf
Verzorgers van olifant Annabel hebben haar zondagavond laten inslapen. De 42-jarige Aziatische olifant in Dierenpark Emmen viel zondagmiddag in een droge gracht, werd er uitgetakeld, maar kon na uren nog steeds niet op haar benen staan.

Alleen haar naaste verzorgers mogen erbij zijn. Alle andere medewerkers en journalisten zijn weggestuurd. Iedereen loopt met tranen in zijn ogen rond, aldus een verslaggever. Annabel is het oudste dier in het park en een publiekslieveling. Eerder probeerde de brandweer haar met luchtkussens overeind te krijgen. Dat lukte wel en het dier hing in de takels, maar ging niet staan.

In de gracht van het buitenverblijf lag ze met haar voeten tegen de rand en kon niet zelf overeind komen. Het dierentuinpersoneel probeerde aanvankelijk met man en macht de olifant met balken op te krikken. Dat lukte niet. Tegen half zeven kwam een grote kraan aan in het park om haar eruit te takelen. Enkele tientallen medewerkers van de dierentuin stonden om het er heen. Ze gaven Annabel broodjes als afleiding. De olifant is de oudste van de kudde in het dierenpark. Ze komt oorspronkelijk uit Thailand, waar zij werd vrijgekocht uit een werkolifantenkamp. Verzorgers hebben de andere leden van de olifantenfamilie in het binnenverblijf opgesloten. De dieren los laten lopen zou te gevaarlijk zijn voor de hulpverleners. Verzorgers noemden Annabels toestand eerder zorgwekkend. Het dier was mogelijk in shock, een situatie die levensbedreigend kan zijn. De dierenartsen gaven haar infusen. In Emmen vallen wel vaker olifanten in de gracht, maar die kunnen er meestal op eigen kracht uit komen. De 45 jaar oude Aziatische olifant viel rond vier uur in de gracht tijdens een stoeipartij met andere olifanten. Ze viel door het schrikdraad heen.
foto's
   
       
       
25-02-2009 Nieuw in het Oceanium: Ezelspinguins  
       
Bron:
Nieuwsbrief
Diergaarde Blijdorp
Blijdorp heeft onlangs uit Denemarken 10 ezelspinguïns ontvangen. Hiermee is de Diergaarde de enige dierentuin in Nederland waar ezelspinguïns te zien zijn. De 10 pinguïns, 5 jonge mannetjes en evenzoveel vrouwtjes, komen uit de dierentuin van Odense. Nu de vereiste quarantaineperiode er op zit, houden ze vanaf nu de koningspinguïns in het Oceanium gezelschap. Hoe de twee soorten op elkaar zullen reageren, zal de praktijk moeten uitwijzen.

De Denen zijn gelukkig al gewend aan het gezelschap van koningspinguïns, maar hun bassin in het Oceanium is met bijna een half miljoen liter zeewater wel een stuk groter dan hun oude zwemgelegenheid. De verwachting is dan ook dat zij snel het water zullen induiken. Hopelijk kunnen zij de koningspinguïns dan verleiden om dit ook te doen, want die vertoeven meer op de kant dan in het water. Eentje gaat zelfs bijna nooit het water in! De ezelspinguïn is de snelst zwemmende pinguïn en heeft ook de langste staart. Hij is kleiner (max. 80 cm) en minder kleurig dan de koningspinguïn, die wel 94 cm meet. Kenmerkend is een vrij grote witte vlek boven het oog.

Ezelspinguïns komen van nature voor op een aantal sub-antarctische eilandjes. Gelukkig leven er nog flink wat exemplaren in het wild en ook in Europese dierentuinen is de soort redelijk goed vertegenwoordigd. Er leven zo'n 265 van deze vogels in ongeveer 10 Europese dierentuinen. Meer dan 60% daarvan bevindt zich in één dierentuin: die in Edinburgh. Deze dierentuin (van oudsher gezegend met veel schone lucht) geldt als de pinguïn-dierentuin van de wereld en vrijwel alle ezelspinguïns in dierentuinen hebben Schots bloed! De pinguïns in Blijdorp en Odense overigens niet. Die behoren tot een andere ondersoort. Blijdorp hoopt dat het ze in Rotterdam zo goed bevalt, dat er op termijn ook gebroed gaat worden.
 
 
       
       
10-02-2009 Olifantje geboren in Blijdorp  
       
Bron:
Nieuwsbrief
Diergaarde Blijdorp
Vannacht om 1.15 uur is olifant Douanita in de olifantengroep van Blijdorp bevallen van een gezond jong. Het is een meisje, Tonya genaamd. Ze is vernoemd naar Ton Dorresteijn, de vertrekkend directeur van Blijdorp (per 1 maart). De bevalling verliep uiterst snel en zonder menselijke hulp. Om 12.55 uur begon de eerste wee en twintig minuten later lag het jong al op de grond. De eerste stapjes volgden snel, geholpen door moeder Douanita en tante Irma. Binnen drie uur had zij gedronken. De vader van het jong is Alexander die momenteel in Amersfoort verblijft.

Irma, de oudste olifant in de groep, gedraagt zich van het begin af aan als een zorgzame tante en ook haar dochter Bangka ontfermt zich met alle liefde over de boreling. Throng Nhi, de dochter van Douanita moet er nog even aan wennen. Zij zal de komende tijd wat minder aandacht krijgen van haar moeder. In Blijdorp zijn in totaal 12 olifanten geboren. De allereerste olifant die ooit in een Nederlandse dierentuin is geboren was Bernhardine die in 1984 in Blijdorp ter wereld kwam. Blijdorp coördineert al vele jaren het Europese fokprogramma van de Aziatische olifant.

Tonya blijft de komende dagen in het binnenverblijf van Taman Indah. Zolang alles goed blijft gaan, kunnen de bezoekers vandaag op kraamvisite. Dan worden zij getrakteerd op beschuit met muisjes.Ook is er in Taman Indah gedurende twee weken een infopunt tussen 12.00 – 14.00 uur waar het publiek terecht kan met vragen over de olifanten. Via deze nieuwe webcam kunnen de bezoekers hier live mee kijken bij de olifantenfamilie.

Douanita neemt een bijzondere plaats in binnen de Blijdorpse olifantenkudde. In 1988 werd zij, als 1-jarige, in bijzonder slechte conditie aangetroffen op een schip in de Rotterdamse haven. Op basis daarvan nam de douane het jonge olifantje (afkomstig uit Vietnam en onderweg naar Tsjechoslowakije) in beslag en bracht haar ter verzorging onder in Diergaarde Blijdorp. Ze kreeg de naam Douanita en werd soepel opgenomen door de andere olifanten in de Diergaarde en ontwikkelde zich zelfs tot een belangrijke schakel binnen de Rotterdamse kudde.

Op 26 januari 2000 bracht Douanita haar eerste kalf ter wereld, een laatste herinnering aan de beroemde olifantstier Ramon, die na de dekking van Douanita een herseninfarct kreeg en dood neerviel. Helaas stierf Douanita's zoon tijdens de bevalling. Douanita's tweede kalf werd geboren op 23 mei 2003: Trong Nhi, een gezonde dochter van bul Alexander. Zij is nu ruim 5½ jaar oud en maakt nog steeds deel uit van de Blijdorpse kudde.
 
 
       
       
05-02-2009 Giraf Pwala bevalt van dochter
Safaripark Beekse Bergen Hilvarenbeek
 
       
bron:
Safaripark
Beekse Bergen
Safaripark Beekse Bergen heeft er een Rothschild giraf bij. Vanmorgen is giraf Pwala bevallen van een dochter. Het jong draagt de naam Theluji, wat in het Swahili staat voor sneeuw. De naam is niet toevallig: het Afrikaanse wildlife park is vandaag voorzien van een dun laagje sneeuw.

Pwala beviel in het bijzijn van maar liefst twaalf andere giraffen – Annelies, Astrid, Tevedre, Twiga, Amber, Carmen, Thijs, Hadya, Dahnee, Tiara, Yonina en Margriette – van dochter Theluji. Vader Waldo was niet bij de bevalling aanwezig. Moeder en dochter maken het goed. Kort na het middaguur heeft het jong al voor het eerst bij de moeder gedronken. Op dit moment zijn er nog drie andere giraffen drachtig.

Bij giraffen is er vanaf de geboorte een hechte band tussen moeder en jong. Gedurende de eerste dagen na haar geboorte blijft een jong veelal binnen tien meter afstand van de moedergiraf. In de vrije natuur wordt het aantal van de Rothschild giraf geschat op vijfhonderd dieren. Diverse Europese dierenparken spannen zich in om deze soort van hun voortbestaan te verzekeren. Op dit moment leven er in Europese dierenparken circa 250 Rothschild giraffen die in een streng management programma worden gehouden.
 
 
       
       
28-01-2009 Nederlandse primeur: kroeskoppelikaantje  
       
Bron:
Nieuwsbrief
Diergaarde Blijdorp
In Diergaarde Blijdorp is onlangs een kroeskoppelikaantje uit het ei gekomen, een Nederlandse primeur voor de Rotterdamse Diergaarde. Blijdorp heeft sowieso iets speciaals met pelikanen. De allereerste pelikaan (roze pelikaan) die ooit in een dierentuin uit het ei kwam, zag het levenslicht in 1872 in de oude Rotterdamsche Diergaarde! Ook in 1878 en 1899 werden daar (roze) pelikanen geboren. Daarna duurde het maar liefst 110 jaar voordat er (nu dus, anno 2009) weer een pelikaantje uit het ei kroop.

De jonge kroeskoppelikaan wordt door de verzorgers met de hand grootgebracht in de vogelopfokruimte van de Rivièrahal. De Blijdorp-bezoekers kunnen het nog kale pelikaantje door een grote ruit zien. En hoewel hij op dit moment niet een van de knapste is, trekt hij behoorlijk veel bekijks! Hij groeit als kool en eet als een 'dijker'. Als de verzorger hem een bakje met vis voorhoudt is het voedsel binnen enkele seconden naar binnen geschrokt. In een week tijd is hij meer dan verdubbeld in gewicht. Bij de geboorte woog hij 105 gram en nu circa 350 gram. Over een week is hij al zo'n twee kilo!