banner
       
Home Geschiedenis van gesloten dierentuinen Alfabetisch
Register
       
       
  Oude Dierentuin Emmen gesloten 2015  
       
 

Mensenpark , Rensenpark , Pokemon walhalla ? 

Nu iedere dag geopend van 09:00 uur / 17:00 uur. 

Gratis entree

Wandelen, hardlopen of fietsen

Veel Emmenaren of bezoekers van Emmen hebben gewacht op dit moment… het moment dat je lekker door de oude dierentuin kunt wandelen, hardlopen of fietsen. Even lekker uitrusten op een bankje, kijkend naar spelende kinderen in de speeltuin en het ophalen van herinneringen op deze mooie groene plek
in Emmen. Vanaf 18 juni is dat mogelijk! Dan zijn de deuren van de oude dierentuin locatie overdag geopend voor publiek, op deze manier krijgt het al echt een beetje de status van een stadspark.

Festiviteiten

De komende jaren staat er nog veel te gebeuren op deze locatie, maar deze zomer vinden er al festiviteiten plaats. Zo vond op 5 juni de Caveman Challenge plaats en heeft Maaike Ouboter op 18 juni een concert gehouden. Op 6 augustus kon u genieten van Blues op de Savanne en in september verzorgden 60 dansers en acteurs de voorstelling: Onderweg naar later. Kortom, er ontstaat reuring, activiteiten en vermaak in de groene oase in het hartje van Emmen. Ook de StadsBBQ en de Halloween activiteiten trokken veel publiek. 

 
       
  Betuwemeer Tiel is gesloten!

 
       
 

Betuwemeer Tiel is een watervogelfarm, die reeds vele jaren bestaat. Het ligt midden in de Betuwe, een van de prachtigste gedeelten van Gelderland. Hier vindt je watervogels uit alle hoeken van de wereld. Ze zijn volop te bewonderen in een natuurlijke omgeving.

Betuwemeer Tiel is een watervogelpark waar je een grote diversiteit watervogels kan aantreffen. Je vindt er watervogels van de gehele wereld, die zich geheel aangepast hebben aan het Nederlandse klimaat. Je kunt de watervogels in al hun pracht waarnemen in een natuurlijke omgeving. Het park is te vinden in Kapel-Avezaath, vlak bij Tiel.

In het park, met een wateroppervlakte van meer dan 100.000 vierkante meter zie je vele zeldzame en bijzondere sierwatervogels. Deze watervogels worden in eigen opfokkwekerij van ei tot watervogel verzorgd. Je kunt al deze facetten met eigen ogen zien tijdens een bezoek aan het bedrijf. Tijdens de rondwandeling kun je vanuit overdekte schuilruimten de dieren bewonderen en bestuderen in een natuurlijke omgeving. In deze schuilruimten vindt je tevens documentatie over deze dieren.

Naast de sierwatervogels heeft het bedrijf nog een schat aan andere dieren, zowel bekende als onbekende soorten. Zoals diverse soorten eekhoorns, kippen, duiven, kraanvogels, fazanten, dwerghoenders, prairiehondjes, parkieten, pony's, enz. Eigenlijk teveel om op te noemen. Ook heeft Betuwemeer Tiel een plantenkas met daarin een grote verscheidenheid aan zeer oude cactussen.

In het voorjaar is het mogelijk het kunstmatig broeden in de broedmachine gade te slaan. Ook het opfokken van de kuikens is voor iedereen leerzaam.

 
       
 

donderdag 20 mei 2010

Huis brandt uit in Kapel-Avezaath

 
       
 

KAPEL - AVEZAATH - In Kapel-Avezaath heeft een grote uitslaande brand gewoed in een woning in het Watervogelpark Betuwemeer Tiel aan Laageinde.Bij de brand in de vrijstaande woning is niemand gewond geraakt.

De bedrijfswoning en enkele kleine schuren zijn volledig uitgebrand.

De vogels van het park zijn ergens anders gehuisvest. Zij zijn ongedeerd. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Enkele dagen geleden woedde er ook al een brand in een woning in Kapel-Avezaath.

Veeschuur en deel huis verwoest

Een brand heeft dinsdag middag een veeschuur en de bovenverdieping van de aangrenzende woning in Kapel-Avezaath verwoest.

 
       
 

30 november 2010

Diefstal kooivogels schadepost van duizenden euro's voor Betuwemeer

 
       
 


KAPEL-AVEZAATH - 'Allemaal tientjeswerk.' Zo noemt Willy Omtzigt de prijs die hij moet betalen voor de slag die dieven hebben geslagen in zijn bedrijf Betuwemeer Tiel aan het Laageinde in Kapel-Avezaath.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn zes met vogels gevulde kooien leeggehaald. Voor vogelkweker Omtzigt gaat de uitdrukking 'Veel kleintjes maken een grote' op. De balans opmakend beseft de ondernemer dat bij hem voor een behoorlijk kapitaal aan vogels is meegenomen. "Hoeveel, dat kan ik niet precies aangeven, maar het gaat om enkele duizenden euro's.

 
       
  Labyrinth Boekelo geen dierenpark meer  
       
 

BOEKELO - Het woord 'Zoo' is verdwenen bij de ingang van het Labyrinth Boekelo.
Toch hebben veel mensen nog het idee dat ze een dierenpark bezoeken. Op de paaltjes langs de route naar het park staat nog wel 'zoo' te lezen en is de afbeelding van een aapje te zien. Maar sinds mei zijn de ringstaartmaki's, flamengo's en wallebies verdwenen uit het het kinderpark.

Een aantal bezoekers voelt zich dan ook bekocht. Bij Zodiac Zoos in Laren, de eigenaar van Labyrinth Boekelo komen wel klachten binnen, zegt woordvoerder Martine Otten. "Mensen hadden een dierentuin verwacht, maar de dieren zijn in mei verhuisd naar een van onze
andere dierentuinen. We hebben gekozen voor een ander concept, namelijk een natuurlijk speelpark. We zijn bezig om dat beter te communiceren. Dat is overigens lastig. Op onze
eigen website staat vermeld wat mensen kunnen verwachten in Labyrinth Boekelo. Maar op allerlei andere websites staat nog dat het een dierentuin is." Bezoekers voelen zich bekocht
en klagen over de naar verhouding hoge toegangsprijs van twaalf euro. Wat de toegangsprijs betreft krijgt Zodiac Zoos 'wel opmerkingen', zegt Otten. "Maar voor twaalf euro is er best
veel te zien en te beleven. We zijn bezig nog meer activiteiten te ontwikkelen." Welke
plannen, kan ze nog niet zeggen. "De plannen zijn nog in de bespreekfase."

Zoo Labyrinth had een grote toeristische trekpleister voor de regio moeten worden, waar jaarlijks 85.000 mensen op af hadden moeten komen. Maar dat plan is definitief gesneuveld.

Zodiac Zoos is ook de eigenaar van dierenpark Wissel in Epe, Zoo Parc Overloon in Overloon, Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden, Kasteeltuinen Arcen in Arcen en Pannenkoekenrestaurant de Ossenstal in Epe. De dierenparken streven naar een natuurlijke uitstraling.

Het Labyrinth Boekelo of Zoo Labyrinth Boekelo of Labyrinth der zinnen was een dierentuin
en belevenistuin gelegen in Boekelo

 
       
  Ecodrome  
       
 

Expeditie Ecodrome Zwolle was een park in Zwolle waarin men natuur en cultuur kon ontdekken. Het park had verscheidene attracties zoals de moerasexpeditie met kano's, een tijdreis, de Jungle Expeditie en de Expeditie IJstijd, een darkride. Het park werd geëxploiteerd door Libéma.

Geschiedenis Paviljoen

Het paviljoen van Expeditie Ecodrome was afkomstig van de Floriade van 1992 in Zoetermeer. Het paviljoen was daar in gebruik door het Ministerie van VROM als "Nationaal Milieupaviljoen Ecodrome". Na die Floriade werd het voor een symbolisch bedrag van één gulden beschikbaar gesteld aan een gemeente die er iets nuttigs mee kon doen. De gemeente Zwolle toonde belangstelling en heeft het enkele jaren later in Zwolle geplaatst en er een park omheen gemaakt.

Joodse Begraafplaats

Op de plek waar zich nu het parkeerterrein van het Ecodrome bevindt, lag vroeger een Joodse begraafplaats. De graven zijn geruimd en de menselijke resten zijn herbegraven op de Joodse Begraafplaats aan de Kuyerhuislaan.

Sluiting en verkoop

Eind november 2011 liet Expeditie Ecodrome Zwolle weten per 1 april 2012, in de toenmalige opzet, de deuren te sluiten. Dit was een direct gevolg van het feit dat gemeente Zwolle eerder dat jaar besloot de subsidie aan Expeditie Ecodrome in te trekken en te zoeken naar een (tijdelijke) bestemming. Op 19 februari 2014 opperden Riemens en Heethaar onder het motto "een baan voor iedereen" er een ijsbaan van te maken. In oktober 2014 werd het terrein van het Ecodrome verkocht aan Stichting Summercamp Heino.

Ecodrome heet nu 'TiZwolle', waartoe onder andere Dinoland Zwolle behoort.

 
       
  Grottenaquarium Valkenburg:
na 60 jaar einde aan familiebedrijf
 
       
 


Het Grottenaquarium in Valkenburg, waar zaterdag 15 maart 2014 een paar honderd zwaar verwaarloosde reptielen en vissen in beslag zijn genomen, werd geëxploiteerd door de familie Maenen uit Berg en Terblijt.
Beheerder Franjo Maenen overleed ongeveer 3 weken geleden.

Gemeente is eigenaar grotten
Eigenaar van het grottencomplex waar het aquarium in is gevestigd, is de gemeente Valkenburg aan de Geul. De gemeente verhuurde de grotten al vele tientallen jaren aan de familie Maenen. Het aquarium werd in de jaren 50 geopend.

Na een tip deden de Dierenpolitie en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming zaterdag een inval. Sinds het overlijden van Franjo Maenen bleken de dieren niet meer gevoerd te zijn. Ongeveer 10 reptielen en amfibieën hadden het niet overleefd. Zo'n honderd andere dieren, waaronder kaaimannen en leguanen, waren ernstig ondervoed. Ook zwommen er honderden vissen, waar niet meer naar was omgekeken.

Hoogbejaarde moeder
Franjo Maenen dreef het Grottenaquarium samen met zijn hoogbejaarde moeder. De zaak stond op haar naam. Het is niet duidelijk of de vrouw ergens aan de bel heeft getrokken, nadat haar zoon was overleden.

Het aquarium is in de wintermaanden gesloten voor publiek. Op internet werd de afgelopen jaren vaker gemeld dat het Grottenaquarium slecht werd onderhouden en dat de dieren te weinig aandacht kregen. 'Zieke dieren in slecht onderhouden aquaria.

Gemeente reageert niet
De gemeente Valkenburg aan de Geul, eigenaar van het grottencompex aan de Trichtergrubbe, wilde zondag ook na herhaald verzoek niet reageren op de ernstige dierenverwaarlozing op haar terrein. "De gemeente is geen direct betrokken partij", is het enige dat een voorlichter kwijt wilde.

Elektriciteit slecht
De mensen die zaterdag begonnen met het weghalen van de dieren, schrokken van de slecht onderhouden elektriciteitsvoorziening in de grotten. Links en rechts lopen kabels en verlengsnoeren, ogenschijnlijk gevaarlijk. Eén van de aanwezigen kreeg zaterdag een stroomstoot toen hij een kabel aanraakte. Ook op deze gevaarlijke situatie in een toeristische attractie wil de gemeente Valkenburg niet reageren.

Einde
Met de dood van exploitant Franjo Maenen en het leeghalen van de aquaria, terraria en kooien, is er na bijna 60 jaar een einde gekomen aan het Grottenaquarium Valkenburg, een van de oudste toeristische attracties in de Geulstad.

 
       
  De Uilentuin in Harkema is gesloten  
       
 

In 2007 zijn Aad & Tineke in Harkema gaan wonen op een prachtige lokatie waar Aad zijn uilen kan verzorgen en kweken.

De hobby is bij Aad uitgegroeid van 1 naar een mooie verzameling van gemiddeld 50 uilen, die hier hopelijk tot het eind van hun leven zullen en mogen blijven. De liefde voor uilen staat bij ons op de eerste plaats. "De Uilentuin"

Een gedeelte van onze tuin hebben we in gebruik voor onze uilen, we hebben ze gehuisvest in ruime voliere's.

Het is voor ons heel belangrijk dat de uilen een goede huisvesting hebben.

 
       
  De Uilentuin sluit deuren  
       
 

De bezoekerstuin De Uilentuin in Meeden is na ruim twee jaar dicht. Omdat,
zegt eigenaar Jack de Jager, het bedrijf van de gemeente Menterwolde niet
mag uitbreiden. De eigenaar had vorig jaar een vergunning aangevraagd voor horeca en deze niet gekregen, dus te weinig inkmsten. Verder verkeert De Uilentuin in 'een financiële crisis'.
Diverse debiteuren wachten op hun geld.

 
       
  dinsdag 27 oktober 2015
Vogeltuin Utropia na elf jaar definitief dicht.
 
       
 

MIDDELBURG - De tropische vogel- en plantentuin Utropia in Middelburg gaat deze week definitief dicht. Dat laat eigenaar Ricardo Brasser op de website van de attractie weten.

Geen vergunning
Utropia krijgt geen dierentuinvergunning meer, omdat het gebouw aan de Kleverskerkseweg niet voldoet aan de eisen voor dierenwelzijn. Geld voor een nieuwe locatie was er niet. De vogel- en plantentuin bestond elf jaar.

 
       
  Dierenpark Wissel BV  
       
 

Op 27-01-2015 heeft de rechtbank Zutphen de firma Dierenpark Wissel BV, handelend onder Pangea Parc En Animal Station Lochem, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 08084275 in staat van faillissement verklaard, met benoeming van mr. P.M. Gunning tot curator. Het insolventienummer is F.05/15/65. De rechtsvorm betreft een Besloten Vennootschap en de hoofdactiviteit van dit bedrijf was 6832, Beheer van onroerend goed.

 
       
  Artisklas Haarlem
Kleinste dierentuintje in voortbestaan bedreigd
 
       
  Dieren, Opmerkelijk 15 oktober 21:44

Het kleinste officiële dierentuintje van Nederland zit flink in de rats. Omdat een belangrijke sponsor zich heeft teruggetrokken ziet de financiële situatie van Artisklas in Haarlem er niet goed uit.
Artisklas is in 1964 begonnen in de box van een toenmalig medewerker van Artis om kinderen uit de buurt iets te leren over dieren. Tegenwoordig is het elk weekend open voor publiek. Sinds 2003 mag Artisklas zich officieel dierentuin noemen.
De organisatie is grotendeels afhankelijk van sponsoren. Onlangs trok een grote sponsor zich terug. Harold Ames laat namens de dierentuin weten: "Bedrijven hebben het recht om ermee te stoppen. Het gaat om zo'n 4000 euro per jaar. Dat is niet niets, dat begrijp ik ook. Ik neem het ze niet kwalijk."
De prioriteit ligt nu bij de zorg voor dieren. Al het geld wat binnenkomt wordt besteed aan voer. Daardoor blijft het onderhoud van het park achter. De entreeprijs, momenteel 1,50 euro, verhogen is volgens Ames geen optie. "We willen het park toegankelijk houden voor iedereen."
Laatste update: 15 oktober 21:45
 
       
  Oikos Ruinen  
       
  RUINEN - oktober 2016

Wolvenpark Oikos in Ruinen sluit na 9 jaar de deuren.

Eigenaren Frans en Jopie Frijmuth gooiden het park in de verkoop, in de hoop een koper te vinden die het wilde voortzetten. Maar dat lukte niet.